all that matters

Dit stuk werd in een licht gewijzigde versie een opiniestuk voor De Morgen.

Nou jongens. Ga hier even voor zitten. Het laatste jaarrapport over bevallen in Vlaanderen is uit. Spoiler: ook in 2016 lag de perinatale sterfte historisch laag en het aantal interventies historisch hoog in het Vlaamse geboortelandschap. Dit verslag zegt nog niets over augmentatie of monitoring maar het is duidelijk dat ook “spontaan verlost worden” –what’s in a phrase- in Vlaanderen een sterk gemedicaliseerde aangelegenheid blijft. Het is verleidelijk dit interventionisme causaal te verbinden met de goede cijfers betreffende babysterfte, maar die link is niet zo eenduidig.

Enter: het gloednieuwe rapport van de WHO, dat vol staat met aanbevelingen voor een positieve geboorte ervaring, met een expliciete verwijzing naar de psychologische beleving en de mensenrechten van barenden. Hier wordt een definitieve streep getrokken door die gekmakende dooddoener “all that matters is a healthy baby”. Het rapport stelt grote vraagtekens bij de overtuiging dat het ingrijpend managen van een laagrisico geboorteproces de uitkomsten voor baby of moeder verbetert. Parallel met het Lancet-rapport uit 2016, een lange lijst met af te raden routine interventies: gedaan met streven naar 1 cm ontsluiting per uur, continu CTG, lavementen, regelmatig toucheren, beperken van beweging en eten en drinken, vliezen breken, meeduwen op de buik, snel afnavelen,… De deur uit met verplicht horizontaal bevallen (òòk voor wie een epidurale kreeg!) en gecoacht persen. En basta met de knip.

De knip. In het Vlaams rapport staat het goede nieuws dat in 2016 het aantal episiotomieën verder gedaald is naar 44,5% van de vaginale bevallingen. Een onmiskenbare duik sinds die onwaarschijnlijke 68,2% (!) knippen in 2001, maar we hebben het dus nog steeds over 22 630 (!) barenden die een knip kregen. Wie voor het eerst beviel kreeg in 65% van de gevallen met de schaar te maken. Ook met de beste wil van de wereld kan je hier geen wetenschappelijk verantwoord beleid vermoeden. Het is even onzinnig dan maar uit te gaan van kwade wil bij gynaecologen: meestal is het regelrechte omgekeerde het geval en is de knippende arts oprecht overtuigd dat de barende zo van erger gespaard blijft.

Hopelijk kunnen signalen als deze WHO richtlijnen ook zorgverleners het vertrouwen geven om afstand te doen van vertrouwde maar achterhaalde gebruiken. Want  die hele knip is bovenal een ingreep die heel duidelijk laat zien hoe sterk praktijken bepaald zijn door tradities en gewoonten: kijk maar naar de cijfers in de buurlanden (hint: die liggen een pak lager). Historisch gezien kwam de knip hand in hand met dat veralgemeende op de rug liggen, samen goed voor een aanpak met zowat de slechtste papieren in termen van wetenschappelijke fundering, waarvoor ook vandaag nog vaak geen alternatief wordt aangeboden. Tot frustratie van wie graag anders gelooft is de recente geschiedenis van de geboortezorg, ondanks het harde werk in de sector, geen eenzijdig modernistisch vooruitgangsverhaal of een festival van vrouwenemancipatie.

Over het “knipje” erkent de WHO dat er (ik vertaal) momenteel geen bewijs is voor de nood aan episiotomie in de gewone zorg en dat een “acceptabel” niveau van knippen derhalve moeilijk te bepalen is. Sterker: de rol van episiotomie in obstetrische noodgevallen waarbij instrumenteel bevallen nodig wordt moet nog duidelijk worden. Er staat verder dat àls een episiotomie wordt uitgevoerd effectieve plaatselijke verdoving én informed consent essentieel zijn. Het mag dan ingaan tegen een heel dominant gedachtegoed: de enige die hoort te beslissen over een knip (en zowat elk ander aspect van bevallen) is niet die met de schaar, maar die met de vagina.

all that matters

Als je op zoek bent naar leesvoer over bevallen en dergelijke heb je misschien iets aan dit lijstje

Ps: hier kan je de voornoemde rapporten uitpluizen

 

En als je graag wil verder lezen over geboorte, mensenrechten en reproductieve rechtvaardigheid, hou dan ons blogje in het oog de komende weken!

Uw feedback blijft welkom, ook op op Facebook en Instagram.

4 responses to all that matters

  1. Intussen in Nederland wanhopig op zoek naar de mogelijkheid een wat natuurlijke bevalling te kunnen hebben van de tweeling, nadat ik behoorlijk geschrokken was van een bezoek aan de afdeling waar mij oa. de keuze geboden werd tussen op mijn rug aan de monitor liggen of rechtstaan naast het bed om weeën op te vangen (Douche? Bad? …)
    Er wordt geschermd met ‘risico’s’ en protocollen, terwijl mijn diepste overtuiging is dat stress bij de barende altijd complicaties oplevert. Mijn enige vraag is dat ik het een beetje op mijn manier en naar mijn behoeften mag doen, en dat blijkt geen optie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Pingbacks & Trackbacks