Mensenrechten in geboorte: aftellen naar 8 maart

Een postje als dat van gisteren brengt altijd een hoop reactie en discussie en dat is eigenlijk echt tof. Het is gewoon mooi hoe mensen spontaan voorbeelden van good practices beginnen te noemen, waaruit altijd weer blijkt hoe diep zorgverleners in het hart van hun patiënten kunnen kruipen. Maar de kritieken, meestal achter de schermen via mail, zijn even welgekomen. Natuurlijk mogen de meningen verschillen over hoe of wat met die ruimte voor verbetering in de geboortezorg, als we er maar over kunnen praten.

Het mensenrechtenperspectief vindt meer en meer ingang in academia en activisme rond maternity care. Het kan op verfrissende wijze de gewoonlijke loopgravendiscussie over fysiologie versus medicalisering overstijgen. Het kan linken leggen tussen de op het eerste zicht niet te vergelijken contexten en problemen waar zwangeren mee te maken krijgen wereldwijd. Daarbuiten woedt #metoo en in Franstalige België is as we speak een stevig debat gaande over obstetrisch geweld. Als het over zelfbeschikking en fysieke integriteit gaat is de mensenrechtenbril altijd handig. Ik wil graag iets constructief doen, dus in de aanloop naar de internationale vrouwenrechtendag op 8 maart, ga ik hier proberen uitleggen wat human rights in childbirth eigenlijk zijn. Op het eind hebben we als we alles samenleggen dan hopelijk een soortement informatiebundeltje met prentjes, for further reference en al. Ik was er al maanden mee aan het prutsen, maar het schoot vooralsnog niet op. Ge ziet, uw feedback blaast altijd nieuwe wind in de zeilen, dus al uw constructieve kritieken en inzichten zijn bijzonder welkom! (ook op Facebook en Instagram).

Wie een shortcut zoekt kan achtergronden vinden op onder andere deze websites (want ik verzin dat hier uiteraard niet zelf):

Human rights in childbirth (internationale koepel)

Birthrights (UK)

Voila se! Tous les garcons et les filles et les personnes non binaires de mon âge zijn precies 40 dagen aan het bloggen of geen vlees aan het eten of niet aan het drinken of women strikes aan het ineensteken en nu heeft den deze ook een projectje! En Celia Ledoux gaat ook meedoen! Hoezee!

Et à demain 😊

5 responses to Mensenrechten in geboorte: aftellen naar 8 maart

  1. O, ik word op mijn wenken bediend. Kan je deze als een boekje uitgeven? Dan geef ik al die gynaecologen één cadeau :). Dank ook voor je mail, ik reageer nog. Binnenkort ook wat reflecties/ervaringsverhalen op mijn blog, over de zoektocht naar een bevalling naar eigen waarden en normen, als je een risico-zwangerschap hebt (lees: tweeling) en er nog sneller gezegd wordt dat er niets te kiezen valt. O.a. het bezoek aan de verloskamer in het ziekenhuis en het onbegrip van de Man komen aan bod (‘de dokters zullen het toch beter weten?’), evenals het ongemak van mijn verloskundige, de vraag om wel of niet een doula mee te nemen om mijn rechten te verdedigen (1000 euro, rinkelrinkel), het gesprek in verschillende ziekenhuizen, … To be continued.

Geef een reactie

Pingbacks & Trackbacks