lijstje

ppd5

aanraders voor nieuwe mama’s (en papa’s!) in alle soorten weersomstandigheden:

huuuuulp: 

 • een vroedvrouw (is werkelijk al-tijd een goed idee) en je vindt ze hier!
 • info over kraamzorg (ook echt een aanrader) vind je hier: de bakermatde kraamkaravaan en de kraamvogel
 • niets zo handig in tijden van borstvoedingstroebelen als een lactatiekundige die komt meekijken en nadenken, zoek er eentje hier: BVL
 • als je wankelt na de bevalling (ook al is die al heel lang geleden) kan je een gespecialiseerde hulpverlener en ondersteuning vinden op de gloednieuwe postpartum steun belgië opgericht door lieve van weddingen en de bijhorende facebookcommunity. daar vind je ook de weg naar een besloten groep waar je lotgenoten kan vinden en doorverwezen kan worden.
 • als je de bomen door het bos niet ziet vind je praktische tips over het leven organiseren met baby bij ibaby.help: het online platform van celia ledoux.

lezen over bevallen :

boeken over bevallen: 

 • bump van kate evans: leuk informatief boek met veel tekeningen over zwanger worden, zwanger zijn en bevallen.
 • hypnobirthing van marie mongan: een klassieker intussen over een techniek waar zowat iedereen iets mee kan doen, welke bevalling je ook plant.
 • bevallen op eigen kracht  van wendy schouten: een boeiende leeservaring  met aandachtspunten over wat je zelf kan doen om een optimale geboorte-omgeving te creëren.
 • als bevallen spannend is van lilian wirken:  een geruststellend boek, dat uitnodigt om stil te staan bij je eigen voorstellingen, verwachtingen, zorgen rondom je bevalling. met praktische tips . heel handig zijn de quickguides die je kan downloaden op de website!
 • veilig bevallen (zie ook veilig zwanger en veilig door de kraamtijd) van beatrijs smulders: no nonsense boeken met een massa informatie over wat je kan verwachten.
 • wie zich graag laat inspireren door mooie geboorteverhalen: zie de blog birth without fear en de bijhorende facebookgroep of deze nederlandstalige site

handig als je aan de slag gaat met je geboorteplan:

 • dit superhandige geheugensteuntje met overwegingen die je kan maken bij interventies.
 • de website van de geboortebeweging: hier vind je informatie over rechten van parturiënten en kan je contact opnemen als je met specifieke vragen zit. je vind er ook een lijstje met zorgverleners die de missie van de geboortebeweging onderschrijven.
 • overwegingen,  verloop en tips bij inleiding
 • kenmerken van een gentle sectio 
 • overwegingen die bij een VBAC horen (vaginal birth after cesarian)
 • dez blogpost over wat je kan doen (en wat je hulpverlener kan doen) om het perineum te ondersteunen.

(gaat verder onder de tekening)

over nare bevallingen en trauma:

over reproductieve rechten in de geboortezorg:

input over borstvoeding:

lezen over ouderschap (ook als het moeizaam gaat):

8 responses to lijstje

 1. Nele says:

  Howdy friendly stranger!
  Ik ben geen mama en nog niet meteen van plan het te worden. Ex-wereldreizigster en piepjonge zelfstandige (copy)writer, dat wel. Om maar te zeggen: hoe verschillend onze werelden ook zijn, toch word ik in de jouwe met graagte meegezogen. Je tekeningen zijn zo puur, van een speelse eenvoud en met zulke gevatte bedenksels dat het pijn doet aan mijn hersenen (a good thing).
  Merci! Ook om uw hart zo op een schoteltje te durven leggen, het naar voren te schuiven en te zeggen: dat moederschap is soms gewoon fokking moeilijk. Heel ontwapenend en verhelderend vind ik dat.
  Take care, ik zet je blog alvast bij m’n ‘new favourites’.

  Nele
  http://www.pianlouise.com

  Liked by 1 persoon

 2. Popcorn says:

  Prachtig weergegeven! Het kan (en moet mijn inziens) anders!

  Mogelijk een waardevolle aanvulling; aan deze Facebook-groepen heb ik heel veel in mijn zoektocht naar een autonome fysiologische bevalling: Vrije Geboorte (ook een boek van) en GeboorteBeweging (ook een website: http://www.geboortebeweging.nl). Daarnaast vond ik het boek ‘Bevallen op eigen kracht’ zeer zinvol en fijn leesbaar! Liefs

  Liked by 1 persoon

 3. ccattoir says:

  Dit is wat ik 4 jaar geleden had moeten lezen/weten. Little did I know… Super blij dat zulke kennis nu zoveel makkelijker die mensen kan bereiken die het nodig hebben! Echt, top top top!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Pingbacks & Trackbacks