Mensenrechten in geboorte, deel 1: Moedersterfte

*Even een disclaimer* In dit project proberen we te laten zien hoe mensenrechten spelen in geboorte. We pretenderen niet exhaustief te zijn of dat deze rechten momenteel gegarandeerd worden. We hopen wel dat het mensenrechtenkader de weg vindt naar praktijken en opleidingen. We kijken er naar uit dat reproductieve rechtvaardigheid het richtsnoer wordt voor de dialoog tussen zorgverleners en ouders en in ons denken en spreken over seksualiteit, zwanger worden, zijn en bevallen.

182_Right_To_Life

Recht op leven (1)

Als het over mensenrechten en geboorte gaat is moedersterfte vaak de eerste bezorgdheid. En dat is ze ook. Het is de basis. Het spook van moedersterfte waart nauwelijks in westerse landen rond: het overgrote deel speelt zich elders af. Sinds de milleniumdoelstellingen werden aangekondigd in 1990, is de maternale mortaliteit gedaald met 44%. Vandaag overlijden per dag nog gemiddeld meer dan 800 mensen aan behandelbare oorzaken gelinkt aan zwanger zijn of bevallen. In subsaharaans Afrika is de sterfte gehalveerd. Een 15-jarig meisje heeft er nog steeds 1 kans op 36 om in de loop van haar leven te sterven aan de gevolgen van zwanger worden, zoals (na)bloedingen, infecties, hoge bloeddruk, obstructed labor en niet in het minst: abortus. Zwangerschapscomplicaties komen veel vaker voor in ontwikkelingslanden en lopen er dodelijker af, onder andere door ondervoeding, gebrek aan zuiver water en sanitair in de zwangerschap, analfabetisme en falende gezondheidsinfrastructuren. Maar zwangeren in kwetsbare minderheidsgroepen lopen overal een grotere kans op (fatale) ellende.

Mensenrechten in geboorte waarmaken, betekent dat je de hele politieke, sociale en economische positie van vrouwen in rekening brengt. Overheden hebben als kerntaak om nodeloos sterven te helpen voorkomen. Dat kan mede doordat ze toegang verzekeren tot veilige en respectvolle reproductieve gezondheidszorg. En daarvan maken betaalbare contraceptie en veilige zwangerschapsafbreking een essentieel deel uit. Dit is het absolute minimum: reproductieve rechtvaardigheid gaat veel verder en breder dan het pure recht om niet onnodig te sterven.

Tot morgen! Dan gaat het over Black mothers die in de V.S. 4 keer vaker sterven  rondom de geboorte van hun baby. Ofte: waarom rechten niet volstaan.

Uw feedback blijft welkom, ook op op Facebook en Instagram.

Dit projectje is een samenwerking met Celia Ledoux, waarvoor hartelijke dank.

Verder lezen:

PS: Deze post is stiekem geantedateerd want het was al voorbij middernacht. Dat krijg je dan als je van die last minute grote projecten verzint 😀

Geef een reactie