postpartumperikelen

 

ppd1

en wel op de radio: je kan het het fragment hier opnieuw beluisteren.

ik vertelde over mijn bevallingstrauma en lieve van weddingen hield naar aanleiding van de campagne rond postpartum depressie een belangrijk pleidooi om oog te blijven hebben voor de diversiteit van ervaringen van jonge ouders. almaar meer heel gewone belevingen -zoals (moeder)rouw- worden gepsychiatriseerd en dat is een behoorlijk probleem. lieve legt zoals gewoonlijk erg helder uit waarom het helemaal niet zo gek is dat prille mama’s soms wankelen,  ook in deze blogpost.ppd4

en natùùrlijk moeten we zorg op maat leveren aan mensen met ontwrichtende psychische problemen, maar laat ons ook erg beducht zijn voor al te snelle diagnoses en de routineuze antidepressiva voorschriften die er vaak bij horen. we leven in een samenleving die haar epidemie van depressie mee produceert. ik wens ons allemaal een beleid dat oorzaken tacklet en geen symptomen; werkdruk aanpakt, stress, armoede, isolement en al die andere zaken waar we – en jonge ouders dus ook- depressief van worden.

ppd5

met veel dank aan minister jo van deurzen en kind en gezin om aandacht te besteden aan dit thema. en aan radio 1 voor hun belangstelling voor enkele constructieve kanttekeningen. (een andere bemerking schreef ik uit in deze post)

wees ook welgekomen op onze facebook

2 responses to postpartumperikelen

  1. damngoodsoffie says:

    Eindelijk de tijd gevonden om het fragment te beluisteren. Wat vertel je het helder en genuanceerd. Echt goed bezig hoor!

  2. Kathleen says:

    Heel goed interview. Zo dapper dat je hiermee voor de dag durft te komen, en ik vind het nog steeds schitterend hoe je je tekentalent hebt ingezet om dit onder de aandacht te brengen. Je beelden blijven me voor altijd bij.
    Wat meer empathie in de verloskamer, dat zou geen kwaad kunnen.

Geef een reactie